3 УПРАЖНЕНИЯ ЗА МОЗЪКА ЗА ДЕЦА И ТИЙНЕЙДЖЪРИ

3 УПРАЖНЕНИЯ ЗА МОЗЪКА ЗА ДЕЦА И ТИЙНЕЙДЖЪРИ

3 УПРАЖНЕНИЯ ЗА МОЗЪКА ЗА ДЕЦА И ТИЙНЕЙДЖЪРИ

 

Предлагаме ви 3 упражнения, които може да правите с децата си, за да помогнете за по-доброто развитие на мозъка.

 

ДИШАНЕ

Практикуването на дълбоко дишане (elevator breathing) помага да се подобрят функциите на мозъка, също толкова, колкото да се подобри емоционалният контрол. Децата обичат да го правят, затова го правете често. Започнете от седящ стоеж с кръстосани крака и дишайте естествено. След това си представете, че дишането е асансьор, който пътува през тялото ви. За да започнете издишайте целия си въздух. След което вдишайте през носа и "изкачете" асансьора до най-горния етаж - до лицето. Задръжте го там. След което издишайте и оставете асансьорът да отнесе всички тревоги надолу към гърдите, корема, краката и да отвори вратичка навън през стъпалата.

 

ИГРА НА КОНЦЕНТРАЦИЯТА

Дейностите, с които подобряваме концентрацията са важни за нас:

- за по-малки деца: изберете няколко играчки и ги наредете в линия. След това вземете една от тях. Вижте дали детето може да каже коя е липсващата играчка.

- за по-големи деца и тийнейджъри: сложете случайно избрани предмети пред него за 15 секунди, след което ги приберете и вижте колко от тях може детето ви да си припомни. Започнете с 5 на брой и увеличавайте броя постепенно. Също така може да подобрявате паметта като му кажете случайна поредица номера или думи и го помолите да ги повтори. Започнете от 3 на брой и увеличавайте бройката.

 

ВЕЧЕРИ НА НАСТОЛНИТЕ ИГРИ У ДОМА

Игри като шах развиват у децата умения за разрешаване на проблеми. Настолните игри като Катан, Монополи и други също са идеални за целта. Игри като Jenga пък повишават концентрацията, координацията и толеранса към фрустрации. Друг плюс е, че това да играете игри заедно е забавно и сплотява семейството. Опитайте да го правите веднъж седмично и вижте какъв е резултатът.

 

 


Коментари

© 2012 Фондация "Цветан Цанов". Всички права запазени.

Уеб сайт от

Scroll To Top