Намушка дете 35 пъти, освободиха го след година

Намушка дете 35 пъти, освободиха го след година

Десетокласникът Борислав Богданов, който хвърли в ужас жителите на столичния кв. „Левски В”, след като уби с 35 удара с нож 12-годишно момче, е излязъл на свобода. На 20 септември младежът е пуснат от следствения арест, защото е непълнолетен и вече е изтекъл законовият срок от една година, в която обвиняем може да бъде държан зад решетките, без да е стартирал съдебен процес срещу него. В момента се чака дата, за която да бъде насрочено делото.

Престъплението беше извършено в трамвайното депо на бул. „Ботевградско шосе” в края на август 2011 г. Богданов посегнал на своя приятел Цветан, защото 4-години по-малкото момче счупило растение марихуана, което извършителят си отглеждал вкъщи, посочиха от МВР тогава.

Сега родителите на почерненото семейство са в шок от новината за освобождаването на убиеца. Ива и Иван Цанови се страхуватза живота на другите си две деца

След трагедията, която ги сполетя преди година, те се изнесли от квартал „Левски”, тъй като живеят едва на около 50 метра от дома на Богданов. Преди 2-3 месеца се върнали в семейната си къща и сега мисълта, че може да се срещнат очи в очи с убиеца, не им дава мира.„

Двете си деца сега ги караме с кола на училище и ги взимаме с кола. Не ги пускаме да се прибират сами, защото ни е страх. Дори колело не им позволяваме да карат”, разказа пред „Монитор” бащата Иван Цанов.

Част от съседите на Борислав също свеждат поглед, като се разминават с него във входа. Възрастна жена от петия етаж дори твърди, че седмица след като се засякла с момчето пред блока, не успяла да спи.

„Как на свобода, това не може да бъде

Ако така всички престъпници ги пускат толкова бързо, просто няма да има никаква справедливост в тази държава”, възмути се в сряда собственик на кафене, което се намира до блока на извършителя.

Екип на „Монитор” успя да снима Борислав, докато се разхожда в квартала си.Богданов даде и първото си интервю след случката, която промени живота на семейство Цанови.

В момента 17-годишният младеж се намира под надзора на служител от Детска педагогическа стая. Всяка седмица се среща с инспектор Ладовинска от Пето районно, която го разпитва за всичко, което прави. Според екипа от следователи и психолози Борислав имакоренна промяна в поведениетоси

Казват, че са направили чудеса с убиеца и той е нов човек.

След като могат да правят чудеса, защо тогава не вдигнат сина ми от гроба, нека направят и това чудо”, ядосва се Иван Цанов. Той бил против синът му Цветан да се среща с Борислав.

„Видях го това момче, извършителя имам предвид, веднъж дойде вкъщи, Цецо го беше довел, още тогава нещо не ми хареса, имах някакво шесто чувство и със сълзи на очи съм се молил на Цецо да не излизат заедно”, посочи бащата.

Той е категоричен, че свободата за Борислав не е справедливо решение за това, което е направил.

„Да го бяха пратили в ТВУ или някъде да го приберат, но да се разхожда отново в квартала на метри от семейството ми, е недопустимо”, убеден е Иван.

Той не вярва, че убиецът на сина му може да се е променил.

Откакто е на свобода, Борислав се е хванал на работа в автосервиза на братовчед си, който му плаща по 5-10 лева на ден. Парите му стигат за кутия цигари „десетка”, както се изразява, и два хамбургера. Срещаме се с него в кафене в квартала му. Поръчва си три в едно и пали цигара. Говори с равен и спокоен тон. „Знам, че сегавсички ще ме сочат с пръст че ги е страх от мен. Имат право, не им се сърдя, но аз наистина се промених”, обяснява ученикът, след което всмуква от цигарата си.

Облечен е с червено горнище, кецове и бейзболна шапка. Има мобилен телефон, но не си знае номера. „Не мога да презвънявам, защото съм на ваучер и нямам пари в него.” От седмица посещава Пето вечерно СОУ „Пеньо Пенев” „Опитах да се запиша в старото даскало, но там не ме приеха, разбирам ги.

Осъзнавам, че това, което направих, е ужасно, но не мога да го променя”, каза Борислав. Откакто е свободен, си хванал приятелка – момиче, което познавал още преди да попадне в ареста за убийство. След 15-минутен разговор става от масата, защото трябва да ходи в сервиза.„Може да ме закарате, но ще ме оставите малко преди него, че братовчед ми не обича много журналисти”, посочва Богданов и гаси цигарата.

Надява се на пробация
„Казаха ми, че каква ще ми бъде присъдата зависи изцяло от мен. Ще се вземе под внимание дали ще ходя на училище, как се представям там, дали ще работя, дали се занимавам с незаконни неща. Ако покажа, че водя коренно различен начин на живот, може и пробация да ми дадат”, разказа Богданов. По закон той може да получи най-много до 10 години затвор, тъй като е непълнолетен. За подобно деяние, каквото той е извършил, законът предвижда от 20 до 30 години, доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна. В член 63 от Наказателния кодекс се посочва обаче, че при малолетни и непълнолетни извършители доживотният затвор без право на замяна се трансформира в наказание от 3 до 10 години.
 
ИВАН ЦАНОВ, БАЩА НА ЖЕРТВАТА: Щом не е в затвора, явно има проблем в системата
 
- Г-н Цанов, знаете ли, че убиецът на сина ви е на свобода?- Засега са само слухове, един вестник писа нещо, но нямам никаква официална информация. Вярно е, че не съм страна по делото, но никой не ме е уведомил, че са го пуснали. Не мога да повярвам, че това е възможно да се случи!- Под надзор на инспектор от Детска педагогическа стая се намира в момента Борислав.- Тогава искам да попитам кой го е пуснал, сигурно хората, които са го освободили, си имат имена. Не е справедливо след подобно нещо той да се разхожда свободно в квартала, а аз да се притеснявам за другите си две деца. Ами ако реши да посегне на тях? Щом е свободен, явно има някакви пропуски в законите, от които такива хора се възползват.
 
БОРИСЛАВ БОГДАНОВ, КОЙТО ЗАКЛА ПРИЯТЕЛЯ СИ ЗАРАДИ СТРЪК МАРИХУАНА
 
: По два пъти на ден се молех за прошка в килията
 
- Година и два месеца след убийството имаш ли обяснение защо прояви такава жестокост тогава?- Аз още преди една година им казах и на полицаите от Софийско градско, като ме арестуваха. Две неща ме подразниха и ме накараха да го направя – първото е, че Цветан подмяташе, че ще направи сестра ми проститутка, другото е, че ми счупи растението марихуана.
 
- Но това не е причина да намушкаш някого с нож по цялото тяло?
 
- Да, но за една година в следствения арест разбрах много неща и се промених. Първото е, че всяка грешка трябва да бъде наказвана, за да има справедливост. В противен случай в обществото ще настъпи анархия. Аз също сбърках.
 
- Какво се случва, когато десетокласник попадне в ареста?
- Още като ме закараха в следствения арест на бул. „Г. М. Димитров”, всички ме питаха вярно ли е, че съм такъв, че съм го убил това момче. Лежах с всякакви хора, единият, с когото бях, беше убил момиче в „Люлин”. Той беше здравеняк, понякога биеше останалите съкилийници. Мен не са ме били зад решетките. Лежал съм и със сериен убиец
 
.- Как живееш сега, като си на свобода?
 
- Миналата седмица започнах да ходя на даскало в Пето вечерно училище. Сега искам да уча, защото когато ме прибраха на 24 август 2011 г., ми беше много криво, че на 15 септември, първия учебен ден, аз съм в ареста, а не в училище при моите приятели. Сега освен че ходя на вечерно училище, денем помагам на братовчед ми в сервиза.-
В какво се изразява промяната, за която казваш, че е настъпила в ареста?
 
- Преди употребявах амфетамини, марихуана, екстази. Изнасях разни неща от къщи, за да си набавям наркотици, но никога не съм продавал, каквито неща се писаха по мой адрес. В момента не бих извършил нито кражба, нито грабеж. Дори казвах на другите, които ги водеха при нас в следствието, да не се занимават с такива неща и да не взимат наркотици, защото това води до пропадане. Освен това, като влязох в затвора, бях атеист. В килията започнах да се моля по два пъти на ден – сутрин и вечер
 
.- За какво се молеше?
 
- Да ми бъде простено това, което направих.
 
- Кое според теб е справедливото наказание за това, което направи?
 
- Не знам какво е, но искам да изкажа искрените си съболезнования на семейството на Цветан. Не мога да отида при тях и да ги погледна в очите, за да им кажа, че съжалявам. Това е родител, той страда, защото е загубил най-ценното, и няма как да му докажа, че аз наистина съжалявам. Разбирам го, ако ме мрази или не иска да ме вижда.
 
- Всичко това, което казваш, мислиш ли го, или адвокатите ти ти казаха да говориш такива неща, за да се измъкнеш с по-леко наказание?
 
- Напълно го мисля
 
.- В момента какво искаш да постигнеш в живота?
 
- Искам да се занимавам с компютри, свалям нови програми, които излизат. Мечтата ми е да направя нещо, което да забавлява хората. Но не като компютърните игри, в които има агресия, защото те възпитават децата. Лошите герои винаги се харесват и това се отразява в поведението на подрастващите. Скоро видях едно дете, което изрита котка на улицата. Казах му да не прави така, защото това е животно, но също го боли.


http://www.monitor.bg/article?id=358292


Коментари

© 2012 Фондация "Цветан Цанов". Всички права запазени.

Уеб сайт от

Scroll To Top