ЗАЩО ТРЯБВА ДА КАЖЕМ "ИЗВИНЯВАЙ" НА ДЕЦАТА СИ

ЗАЩО ТРЯБВА ДА КАЖЕМ "ИЗВИНЯВАЙ" НА ДЕЦАТА СИ

Дори най-добрите родители понякога грешат. Защо обаче е важно да признаете грешките си и да кажете "извинявай"?

 

ИЗВИНЕНИЕТО Е ВЪЗПИТАТЕЛНО

Възпитавайте повече, контролирайте по-малко. Звучи лесно, нали, но уви не е така. Особено в моментите, когато сте претоварени и сресирани, а у дома всички говорят в един глас. В такива ситуации казвате неща, за които после съжалявате. Поемете дълбоко въздух, успокойте се и се извинете. Това напомня на децата ви, че ви е грижа за чувствата им и им дава добър пример, когато те самите сгрешат.

 

ИЗВИНЕНИЕТО МОДЕЛИРА ДОБРО ПОВЕДЕНИЕ

Извинявайки се на детето си му показвате, че е във ваши ръце (и съответно в негови в такава ситуация) да поправите нещата, когато сгрешите, да премислите и да постъпите по правилния начин. Признаването на грешките може да е трудно, но е важно да го направите, показва силен характер, а не слабост.

 

ИЗВИНЕНИЕТО ПОКАЗВА УВАЖЕНИЕ

Всички искаме децата ни да са учтиви, да уважават останалите хора и да изискват уважение в замяна. Да поискате прошка от детето си автоматично показва уважение към личността му, което уважение ще се върне при вас като бумеранг. Децата са изключително прощаващи, особено когато видят, че признавате грешките си. С основи като любов и уважение във вашите взаимоотношения е по-вероятно и самите те да кажат "съжалявам", когато сгрешат спрямо вас.

 

ИЗВИНЕНИЕТО ЩЕ ВИ НАКАРА ДА СЕ ЧУВСТВАТЕ ПО-ДОБРЕ

Да бъдеш родител е много по-трудно, отколкото сте си го представяли. Извинението от друга страна ви кара да се фокусирате върху децата, вместо върху себе си и в накрая всички да се чувствате по-добре.


Коментари

© 2012 Фондация "Цветан Цанов". Всички права запазени.

Уеб сайт от

Scroll To Top