Deprecated: Call-time pass-by-reference has been deprecated in /home/tzvetant/public_html/modules/news/controllers/view.php on line 9

Deprecated: Call-time pass-by-reference has been deprecated in /home/tzvetant/public_html/modules/news/controllers/view.php on line 13

Deprecated: Call-time pass-by-reference has been deprecated in /home/tzvetant/public_html/modules/news/models/view.php on line 9
КАК ТОВА КАКЪВ РОДИТЕЛ СТЕ СЕ ОТРАЗЯВА НА ШАНСА НА ДЕТЕТО ВИ ДА РАЗВИЕ ЛИДЕРСКИ ПОТЕНЦИАЛ

КАК ТОВА КАКЪВ РОДИТЕЛ СТЕ СЕ ОТРАЗЯВА НА ШАНСА НА ДЕТЕТО ВИ ДА РАЗВИЕ ЛИДЕРСКИ ПОТЕНЦИАЛ

КАК ТОВА КАКЪВ РОДИТЕЛ СТЕ СЕ ОТРАЗЯВА НА ШАНСА НА ДЕТЕТО ВИ ДА РАЗВИЕ ЛИДЕРСКИ ПОТЕНЦИАЛ

Начинът, по който се грижите за детето си ви причислява към една от четирите категории родители, които психолозите са обособили. Подходът към родителските задължения оказва голямо влиявие върху детето и това как то се превръща във възрастен. Вашето поведение може както да увеличи, така и да намали шанса за успехи и развитие на лидерски потенциал у детето в бъдеще.

 

АВТОРИТАРНО РОДИТЕЛСТВО

Характеризира се със стриктно определяне на правилата, доминация на родителското тяло и строг контрол. Авторитарните родители често наказват децата си. Изследванията показват, че при такива родители в тийнейджърска възраст у подрастващите се забелязва липса на комуникативност и някои социални умения, съществено важни за превръщането на едно дете в лидер. Още повече, децата отгледани от авторитарни родители, проявяват склонност да станат такива сами по себе си, както в личните си отношения, така и в семействата си в последствие.

 

НЕБРЕЖНО РОДИТЕЛСТВО

То се наблюдава, когато родителите не са силно ангажирани в ролята си на такива. Те прекарват малко време с децата си и са щастливи да оставят отглеждането на видео игрите и телевизията. Децата на такива родители често имат проблем да следват правила тъй като не са се сблъсквали с много такива по време на своето възпитание. Тази група деца има проблем с поведението си поради липса на самоконтрол, комуникативните умения също е възможно да не се развият напълно.

 

СНИЗХОДИТЕЛНО РОДИТЕЛСТВО

Характеризира се с грижовно родителство, което осигурява топлина и взаимодейства с детето. Поведението тип всичко е позволено обаче, е често срещано и родителите се превръщат в приятели на децата си, при което губят авторитет. Този стил на отглеждане в повечето случаи води до развиване на по-високи нива на креативност, но ниско ниво на самоконтрол. Това може да създаде едностранни междуличностни взаимоотношения, в които децата са по-склонни да вземат, отколкото да дават.

 

АВТОРИТЕТНО РОДИТЕЛСТВО

Смята се за златен стандарт. Авторитетните родители насърчават децата си да бъдат независими, но им поставят ограничения, когато е необходимо. Дисциплината се прилага, но по ненаказателен начин, а с подкрепящ подход. Най-често този тип родители дават все по-голяма и по-голяма независимост на детето във времето, което води до по-високо ниво на увереност и шанс да се развие лидерски потенциал. Социалните умения, самоконтролът и самостоятелността са силно развити, а тези качества превръщат индивида в пълноценен партньор и добър лидер.

 

За конкретните действия, които родителят трябва да предприеме, за да превърне детето в лидер, очаквайте следваща статия.  


Коментари

© 2012 Фондация "Цветан Цанов". Всички права запазени.

Уеб сайт от

Scroll To Top